TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Een standaard schema RGS gebruiken voor je administratie

Publicatie

8 Sep 22

Gewijzigd

8 Sep 22

Categorie

financieel

Specialist

dhr ing Robin Louwerse

Een RGS is niet meer dan een afgesproken schema waar een bepaald type bedrijf zich aan houd. Lees het hier, in 5 stappen.

Een publicatie van Robin Louwerse - Een beter bedrijf Fleximaal.nl

RGS is een standaard schema om labels aan je boekingen te hangen. Onder water werkt het net een beetje anders dan een "oud" grootboekrekeningschema. Maar de gebruiker merkt daar niets van. Wanneer je een bankregel (mutatie) wilt "boeken" dan dan koppel je de bankregel en de factuur (rekening of bon) en sla je die op in een map of klapper. Je labelt de combinatie van factuur en mutatie door uit een selectie (dropdown) te kiezen wat voor label je aan de mutatie wilt hangen. Is het een bedrag "plus" dan zullen alleen opties van een bijschrijving op de bank zichtbaar zijn. En is het bedrag "min" dan zijn alleen de label opties van een afschrijving zichtbaar. Stel er is een afschrijving van 21 euro van je mobiele telefoon provider, dan weet het label vanzelf dat het "kosten" zijn. Je mag dan zelf nog kiezen op welke RGS post je de mutatie mag boeken. Dat kan zijn "kosten - kantoorkosten", of "kosten-communicatie". Van deze twee opties maakt het niet veel uit welke je kiest. Het is een label dat je later ook nog kunt veranderen. Wat belangrijk is, is dat je het als kosten boekt. De BTW wordt dan vanzelf bepaald aan de hand van de keuzes die je maakt.

Het BTW bedrag staat op de factuur van de leverancier. Vaak is dat BTW-hoog (21%) of BTW-laag (9%). Het is soms ook mogelijk om 0% BTW te boeken, bijvoorbeeld wanneer de leverancier een BTW vrijstelling heeft.

De BTW wordt na de boeking uitgerekend en je hebt er geen omkijken naar. Aan het einde van het kwartaal worden alle bedragen BTW in de juiste BTW categorien opgeteld, en wordt er een overzicht getoond. Als je het eens bent met het overzicht druk je op de knop verzenden en wordt de BTW aangifte voor je gedaan in het systeem van de Belastingdienst (OLAV).

De vorige stap klik hier

De volgende stap klik hier


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.