TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Als accountant, belastingadviseur, notaris of advocaat weet je dat je in het kader van de Wwft ongebruikelijke transacties moet melden. Wanneer je het cliëntenonderzoek achterwege laat of ongebruikelijke transacties niet (tijdig) meldt, kan je dit duur komen te staan. Naast bestuursrechtelijke gevolgen kan het ook leiden tot strafrechtelijke vervolging. Je maakt je immers schuldig aan een economisch delict.

Maar een ongebruikelijke transactie melden is niet geheel zonder risico. Minister Grapperhaus is hier onlangs op ingegaan. Zo schrijft hij in zijn Kamerbrief van 13 november 2020 over de voortgang van aanpak ondermijnende criminaliteit dat het volledig anoniem melden van ongebruikelijke transacties niet mogelijk blijft, maar in uitzonderingsgevallen kunnen gegevens wel geanonimiseerd worden opgenomen in het strafdossier. Meer aandacht voor de veiligheid van de melder In de praktijk gaan meldingen geregeld gepaard met dreiging. Hier worden al sinds een aantal jaren Kamervragen over gesteld. Maar er gloort hoop aan de horizon. Het waarborgen van de veiligheid van melders van ongebruikelijke transacties krijgt namelijk meer aandacht. Grapperhaus geeft aan dat signalen van melders die contact opnemen met de politie niet alleen zeer serieus worden genomen; de overheid kan ook (aanvullende) maatregelen nemen in het kader van het stelsel bewaken en beveiligen. Waarom blijft de bedrijfs- of kantoornaam van een melder noodzakelijk? Het Openbaar Ministerie kan alleen verder kan met een verdacht verklaarde transactie wanneer deze ook geverifieerd kan worden. Bovendien moet het voor het OM mogelijk zijn om aanvullende en verduidelijkende gegevens op te kunnen vragen bij de meldende instelling. Zonder vermelding van de bedrijfs- of kantoornaam van de meldende instelling in het strafdossier, kan niet door de verdediging en de rechter worden getoetst op basis van welke specifieke informatie een opsporingsonderzoek is gestart, aldus Grapperhaus. Onder welke voorwaarden kan de melder van een ongebruikelijke transactie wel deels geanonimiseerd worden? Het OM kan wel gebruikmaken van de bestaande wettelijke kaders om melders te beschermen. Grapperhaus verwijst daarbij naar de wettelijke bepaling die het voor een officier van justitie mogelijk maakt om een verdachte processtukken te onthouden, als dit in het belang is van het onderzoek. Daaronder valt dus, in uitzonderlijke gevallen en ter bescherming van de melder, het anonimiseren van de gegevens van de meldingsplichtige instelling in het strafdossier. Het geeft misschien wel vertrouwen, dat, mocht het nodig zijn, de wet meer bescherming kan en gaat bieden. Maar waakzaamheid blijft geboden.  Ik moet dan bijvoorbeeld denken aan de recente reeks van aanslagen die gelinkt worden aan de afpersingszaak van een fruithandel. De lijsten met namen van personeelsleden werd door het OM per ongeluk toegevoegd aan het strafdossier. Deze gelekte lijst lijkt nu gebruikt te worden door afpersers. Heb jij of je cliënt (in)direct te maken met een ongebruikelijke transactie en wil je weten hoe je hier op de juiste manier mee omgaat? Of heb je andere vragen rond de Wwft? Neem dan contact met mij op.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
MKB Mastermind - succesvol ondernemen
uitgelicht
MKB Mastermind

Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.

MKB Mastermind

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.