TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Er zijn steeds meer ondernemers, ook in Nederland, die met dropshipping een succesvolle handel opzetten. De producten komen dan uit een ander land dan waar de webshop is gevestigd en worden dan rechtstreeks geleverd aan de consument in Europa. De btw is daarbij een knelpunt, aangezien deze zogenoemde WPC-levering niet onder de regeling afstandsverkopen valt die per 1 juli 2021 ingaat.

Dankzij het internet is er een veelvoud aan webshops ontstaan die in heel Europa en tot ver daarbuiten producten en diensten leveren. Als gevolg van het virus hebben deze webshops een forse boost gekregen. Europa worstelt met de webshops uit China, die allerlei zaken aangeven onder een bepaalde waarde, waardoor er geen invoerrechten verschuldigd zijn en er ook getwijfeld wordt over de vraag of wel btw moet worden afgedragen.

Maar ook binnen Europa is de verkoop aan een consument in een ander land toch een lastig gegeven. Door Europa is een regeling voor de afstandsverkopen in het leven geroepen. Een afstandsverkoop is de verkoop door een bedrijf gevestigd binnen Europa aan een consument in een ander land binnen Europa. Tot op heden is het zo dat een dergelijke bedrijf zich in het land van de koper moet registreren om btw naar het in dat land geldende tarief af te dragen. Door alle landen zijn er wel grenzen gesteld om te voorkomen dat bij de eerste de beste verkoop van € 10 een dergelijke registratie noodzakelijk maakt. De regeling afstandsverkopen die per 1 juli 2021 ingaat, houdt in dat iedere ondernemer - in eigen land - aangifte btw kan doen voor verkopen aan consumenten in andere EU landen. De onderneming hoeft zich derhalve niet in die landen te registreren. Een grote vooruitgang. Er is alleen één probleem: het fenomeen dropshipping.

Dropshipping houdt in dat de webshop de producent, gevestigd in een ander land dan waar de webshop is gevestigd, opdracht geeft een geproduceerd goed rechtstreeks naar de consument te sturen. In termen van de btw is dit een ABC-levering. Ik heb het een W(ebshop)P(roducent)C(onsument) levering gedoopt, ook al omdat de ABC-levering niet altijd in een goed daglicht staat. Een WPC-levering leidt tot ellende als webshop, producent en consument ieder in een ander EU-land zitten. De reden? Als de producent het product niet naar het land van de webshop verzendt, is er btw verschuldigd over die levering. En de webshop heeft de consument ook al btw in rekening gebracht.

Als de webshop de ‘productie’ btw terug wil halen, zal deze zich in het land van de producent moeten registreren voor de btw en vervolgens moeten trachten de btw daar terug te halen. Iets wat in Nederland makkelijk gaat, maar in andere landen een stuk lastiger is. Een andere - tweede - oplossing is dat de webshop zich registreert voor de btw in het land van de consument.  De producent factureert de webshop vervolgens met vermelding van het btw-nummer uit dat land. In dat geval kan er meestal ’btw verlegd’ worden gefactureerd. De webshop draagt vervolgens in dat land de btw af over de verkoop aan de consument en vermeldt de intracommunautaire verwerving in dat land. Oplossing drie is dat de webshop alle goederen eerst naar het eigen land laat vervoeren, ze daar in ontvangst neemt en ze van daaruit distribueert naar de consumenten in de diverse landen. Drie opties die allemaal extra geld kosten, en dat alleen omdat een WPC-transactie niet valt onder het begrip afstandsverkopen. Het is een gemiste kans voor Europa en overigens ook voor Nederland dat een WPC-levering niet als afstandsverkoop kan worden aangemerkt. Ik vermoed dat Europa op enig moment wel tot dit inzicht zal komen, maar verwacht dat het nog wel even zal duren. Als we volgorde van de letters WPC iets zouden veranderen, zou dat het proces dan bespoedigen?

Bron: Belasting_Magazine, februari 2021

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
MKB Mastermind - succesvol ondernemen
uitgelicht
MKB Mastermind

Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.

MKB Mastermind

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.