TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

De ervaring met de nieuwe banken KNAB, BUNQ, FINOM

Publicatie

23 Jan 24

Gewijzigd

23 Jan 24

Categorie

financieel

Specialist

dhr ing Robin Louwerse

Het kiezen van een bank is heel belangrijk. Je wilt immers gaandeweg niet steeds van bank wisselen, nummerbehoud voor banken zou zo eenvoudig moeten zijn als het is voor je telefoonnummer of overgaan van ziektekostenverzekering. Banken zijn nog niet helemaal 2024, dus hoe ga ik er mee om?

Een publicatie van: dhr ing Robin Louwerse

Gevestigde banken

De gevestigde banken voor zakelijk betaalverkeer zijn ING, ABN-Amro, Rabobank. Minder vaak zien we ASN, DHB, SNS en Regiobank. En dan is er ook nog Triodos. Maar welke bank moet je kiezen?

Kosten bankpakket

ABN-Amro is een bijzonder dure bank. Een fossiele reus die zijn klanten maar liefst tegen de 40 euro per maand voor een zakelijke rekening in rekening brengt. Die kosten zijn met invoering van de regels van de overheid voor UBO en WWFT (wet in verband met wit-wassen en financiering terrorisme) nagenoeg verdubbeld. Een startende ondernemer heeft bij de ABN niets te zoeken. Ook Rabobank en ING zijn niet echt de prijsvechters. Waar moet de starter zich dan melden? We onderzoeken drie nieuwkomers KNAB, BUNQ en FINOM.

Goedkope zakelijke bankrekening

We hebben drie goedkopere zakelijk bankrekeningen onderzocht. Er is nog een vierde met de naam Revolut. Dat is een buitenlandse bank met een vergunning in Nederland. Omdat het aanmeldingproces ons niet beviel is deze bank buiten beschouwing gelaten. Financiele instellingen moeten beter weten dan online om BSN nummers te vragen.

BUNQ Bank

De ervaring met BUNQ bank is heel divers. Het aanmelden is op het eerste gezicht bijzonder eenvoudig. Helaas doen ze standaard een truuk. Ze openen als je een zakelijke rekening opent van 2,99 per maand (Easy Bank) ongevraagd ook nog standaard een easy green rekening van 17,99 per maand. Dit zijn nare praktijken waar je als ondernemer niet op zit te wachten. Je wordt na een maand geconfronteerd met een plotselinge afschrijving van 17,99 en negen van de tien mensen zou het niet opvallen. Daarnaast is het opvallend dat er een rad van fortuin in de bank app zit. Ik zou mijn bankrekening en gokken graag gescheiden houden. Het vervelendste is wel de helpdesk. Je krijgt maar mondjesmaat support dat in "fijne positieve communicatie" wordt ingepakt. De helpdesk is in Engels. De koppeling met iDeal is voor BUNQ onbekend terrein. In mijn communicatie met de helpdesk viel de term AFM (Autoriteit Financiele Markten) en de helpdesk gaf aan dat ze die niet kennen. In de paar maanden dat we BUNQ gebruiken zijn er een aantal rode vlaggen geweest die de toekomstige keuze voor BUNQ negatief beinvloeden.

KNAB Bank

De ervaringen met KNAB zijn overwegend positief. Het is een eenvoudige bruikbare bankrekening zonder poespas. De maandkosten zijn rond de 7 euro. De user interface doet denken aan een ouder bankpakket dat gaandeweg wordt geupgrade. Er is ook iets vervelends aan KNAB. Wanneer je een eenmanszaak, VOF of BV hebt kan je eenvoudig een bankrekening openen. Wanneer je een BV met holding hebt dan kan je geen rekening openen. De redenen daarvoor worden niet goed aangegeven waardoor je het eerst een aantal keer probeert (er staat probeer later nog eens). Pas wanneer je de helpdesk belt (gewoon in de Nederlandse taal) wordt aangegeven dat een BV met een holding geen rekening kan openen. Dat kan later wel wordt aangegeven, maar daarbij wordt geen periode aangegeven.

FINOM Bank

Het aanvragen van een FINOM Bankrekening was bijzonder eenvoudig en snel. Geen gedoe en een rekening voor een holding is ook mogelijk. De kosten zijn circa 3 euro per maand.

Is Finom dan de meest voor de hand liggende keuze? Nee, er is een behoorlijk nadeel aan beide BUNQ en FINOM. Wanneer je ingelogd bent op de bank en daarna wegbrowsed dan blijft de sessie actief. Ook al sluit je het browservenster af en kom je na een dag weer terug dan wandel je zo je bankadministratie weer in. Dat is vervelend als je met meerdere mensen de computer gebruikt.

Conclusie

We sluiten af zonder conclusie. Een bank kiezen is namelijk heel persoonlijk. Van de geteste goedkope bankrekeningen voor ondernemers kwam KNAB als de betrouwbaarste en bruibbaarste naar voren, echter, je moet voldoen aan criteria die niet voor ieder bedrijf voor de hand liggen. De gevestigde banken zijn serieus een stuk duurder, maar misschien wel met een reden.

Reacties

Wat zijn jullie reacties met het kiezen van een zakelijke bankrekening? Laat het gerust weten via de paarse knop hieronder.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Zakelijke bankrekening Nederland

Zakelijke bankrekening Nederlandse

Zakelijke bankrekening

Betaalrekening bedrijf Nederland

Betaalrekening bedrijf Nederlandse

Betaalrekening bedrijf

Kosten bankrekening Nederland

Kosten bankrekening Nederlandse

Kosten bankrekening

Goedkope zakelijke bankrekening

De goedkopere zakelijke bankrekeningen zijn KNAB € 7, BUNQ € 3, FINOM €3 en Revolut. ABN, Rabobank en ING  hebben al een zakelijke rekening voor circa € 10 euro per maand, maar rekenen daar bovenop kosten waardoor je aanzienlijk duurder uit bent.

Banken KNAB, FINOM, BUNQ en Revolut

De keuze voor een zakelijke betaalrekening.

Kennisplatform Fleximaal.com

Zakelijke bankrekening Kosten bankrekening Kosten bankrekening Betaalrekening bedrijf Betaalrekening bedrijf Zakelijke bankrekening