Wanneer de activiteiten van de eenmanszaak en de activiteiten van de BV strikt gescheiden zijn, hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. In de eenmanszaak worden bijvoorbeeld advieswerkzaamheden verricht en in de BV wordt een restaurant gedreven. Het wordt pas anders als de eenmanszaak gaat werken voor de BV. Immers: wanneer er arbeid wordt verricht voor een BV, waarin een aanmerkelijk belang wordt gehouden (je bezit dus meer dan 5% van de aandelen), ben je gebonden aan de regels voor het gebruikelijk loon. Je kan dus niet zomaar een factuur sturen naar je eigen BV voor de verrichte werkzaamheden vanuit de eenmanszaak. Kom langs voor een fiscale check als je twijfelt of dit in jouw situatie goed gaat.
Je zou een maatschap of vennootschap onder firma (vof) kunnen aangaan met je eigen BV. Jij levert dan de arbeid en de BV levert het kapitaal, personeel en overige bedrijfsmiddelen. Wanneer die ‘samenwerking’ onvoldoende ‘body’ heeft, zal de Belastingdienst deze constructie bestrijden. Belangrijk is dat binnen de maatschap of vof goede afspraken worden vastgelegd om latere problemen met de Belastingdienst te vermijden.
De Belastingdienst is beducht op situaties waarbij geprofiteerd wordt van de zelfstandigenaftrek en daarnaast ook een BV wordt gerund. Je loopt het risico dat zij vragen gaan stellen over het gebruikelijk loon. Ook kunnen zij het standpunt innemen dat de aandelen in de BV verplicht moeten worden geëtiketteerd als ondernemingsvermogen van de IB-onderneming. In dat laatste geval is de waardestijging van de aandelen belast in box 1. De belastingheffing kan dan oplopen tot zo’n 45%, naast de belastingheffing die al plaatsvindt in de BV zelf!
Van belang is dat je je afvraagt welke rechtsvorm het beste bij je past. Soms is dat de eenmanszaak en soms is dat de BV. Als je beide rechtsvormen wenst, dan is het goed je te laten bijstaan door een fiscalist. Een maatschap of vof met je eigen BV is fiscaal soms verdedigbaar, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Kan hieraan met maatwerk voldoende ‘body’ worden gegeven?
Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt, ook als de Belastingdienst al langs is geweest.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
mr. Barbara Rijskamp
barbara@helder-in-belastingen.nl
https://helder-in-belastingen.nl/
Zuidpoolsingel 271 K
2408 BR Alphen aan den Rijn
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
Visitors
14.935
Pages served
2.142.452
Retention
10.5 min
Interactions
15.810
Updated 30-05-2024
Gezamenlijke bankrekening kan leiden tot problemen met schenkbelasting. Geen voltooide vermogensverschuiving bij beperkte gemeenschap, aldus de Hoge Raad.
Vermindering belastingrente mogelijk bij carry back. Volgens rechtbank handelt Belastingdienst in strijd met evenredigheidsbeginsel
Geen coronareserve, maar wel verliesverrekening voor IB-ondernemers
Ruzie met zakenpartner: wie de belastingschuld krijgt. Leg afspraken goed vast.
Belastingdienst maakt zich mogelijk schuldig aan discriminatie
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.