TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Onlangs belde de Rabobank mij op. Er waren wat vragen rondom de zakelijke bankrekening van mijn praktijkvennootschap. Een van die vragen was waarom er gekozen was voor de rechtsvorm coöperatie. Ik vond het een rare vraag, zeker van de Rabobank. Maar verklaarbaar vanwege de steeds grotere aandacht voor deze rechtsvorm in de fiscaliteit.

Coöperatie was bedoeld als samenwerkingsvorm De coöperatie is een rechtsvorm die bedoeld was voor samenwerking tussen ondernemers. Van oudsher waren er diverse verschillen in de fiscale behandeling en opzichte van de NV (en later ook ten opzichte van de BV). Ooit was er zelfs een ander (lager) vennootschapsbelastingtarief voor bank-coöperaties. De coöperatie werd in de praktijk ook een alternatief voor de BV’s, vaak vanwege de andere fiscale behandeling. Samenwerken bleek ook te kunnen bestaan uit het (passief) houden van aandelen - de houdster coöperatie en de beleggingsfonds-coöperatie. Ook bleek samenwerken met jezelf te kunnen - eenmans-coöperatie (een coöperatie die na oprichting maar een lid overhielden). Coöperaties en BV’s/NV’s worden fiscaal nagenoeg gelijk behandeld Die andere fiscale behandeling is grotendeels verdwenen. Het andere tarief is afgeschaft, een 5%-belang in een coöperatie vormt een aanmerkelijk belang en uitdelingen door een coöperatie vallen (straks) onder dezelfde bronbelasting als dividenden van BV’s en NV’s. Een naar mijn mening logische ontwikkeling, veel verschillen in fiscale behandeling laten zich niet rechtvaardigen door de juridische verschillen met NV’s en BV’s. Juridische voordelen coöperatie Kortom, ik denk dat ook in de toekomst de coöperatie het overwegen waard blijft. Niet allen vanwege de nog bestaande verschillen in fiscale behandeling. Maar juist ook vanwege de civielrechtelijke verschillen met een BV.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
MKB Mastermind - succesvol ondernemen
uitgelicht
MKB Mastermind

Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.

MKB Mastermind

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.