TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Wilt u als ondernemer of als particulier investeren in een collectief zonnepanelenproject? Let op: een coƶperatie krijgt niet altijd een vrijstelling van energiebelasting. Dit oordeelde de belastingrechter begin mei.

Hoeveel kost stroom? De energiebelasting en BTW bedragen bijna 70% van de kosten op uw elektriciteitsnota. Zo kost stroom nu 6 cent per kWh, de energiebelasting 11 cent en de BTW 3,5 cent. Stroom opgewekt met zonnepanelen wil de overheid zoveel mogelijk vrijstellen van energiebelasting. Dat geldt ook als u investeert in zonnepanelen via een collectief initiatief. Voor coöperaties is hiervoor speciaal een vrijstelling in het leven geroepen. Maar waar moet u op letten? Hof Den Haag geeft aan hoe het niet moet… In de zaak bij het hof speelde het volgende. Een aantal particulieren besloten een coöperatie op te richten voor de aanschaf van zonnepanelen die werden geplaatst op het dak van een gemeentehuis. Hiertoe richtte de coöperatie een B.V. op voor de aanschaf van de zonnepanelen en werden diverse overeenkomsten gesloten met onder andere een erkend elektriciteitsbedrijf. Dit elektriciteitsbedrijf had namelijk een vergunning om stroom te mogen leveren. De afspraak was dan ook dat het elektriciteitsbedrijf de opgewekte stroom zou ontvangen en vervolgens stroom zou leveren aan de leden van de coöperatie. Het hof oordeelde dat zowel de levering van de opgewekte stroom aan het elektriciteitsbedrijf als de levering aan de leden van de coöperatie belast was. Allereerst kwalificeerde de levering aan het elektriciteitsbedrijf niet als een vrijgestelde levering aan het net. Daarnaast leverde de coöperatie fiscaal bezien niet rechtstreeks aan haar leden omdat de B.V. en het elektriciteitsbedrijf hier nog tussen zaten; waardoor de coöperatievrijstelling niet van toepassing was. Het gevolg was dat bovenop de 6 cent aan stroomkosten ook nog eens 11 cent aan energiebelasting kwam. Deze extra kostenpost leidt ertoe dat de terugverdientijd van een investering in de zonnepanelen wordt verdrievoudigd. Dit betekent over het algemeen een terugverdientijd van geen 7 jaar maar van 21 jaar. Waar moet u op letten als u lid wordt van een coöperatie? Bij een collectief initiatief doen zich twee leveringen voor, die beiden belast kunnen zijn. De eerste is de met de zonnepanelen opgewekte stroom. Zorg ervoor dat de stroom wordt terug geleverd aan het net dan wel binnen één aansluiting wordt verbruikt. Dan is namelijk sprake van een vrijstelling. De tweede is de levering van stroom door een energieleverancier aan de leden van de coöperatie. Hiervoor is de coöperatievrijstelling in het leven geroepen. Voldoet men aan de voorwaarden dan wordt in feite een correctie aangebracht op de elektriciteitsnota voor het deel dat overeenkomt met de door de zonnepanelen opgewekte stroom. Dit betekent rekenkundig dat geen energiebelasting hoeft te worden betaald over de opgewekte stroom. Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat de coöperatie zowel de juridische als economisch eigenaar moet zijn van de zonnepanelen.   Kortom, ga er niet zomaar vanuit dat geen energiebelasting verschuldigd is bij een collectief zonnepanelenproject, maar laat u goed voorlichten.  

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
MKB Mastermind - succesvol ondernemen
uitgelicht
MKB Mastermind

Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.

MKB Mastermind

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.