TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

De deelnemingsvrijstelling is nog steeds een van de kernpunten binnen de Nederlandse vennootschapsbelasting. Na verschillende wetswijzigingen tussen 1991 en 2010, is naar mijn ervaring er een duidelijker scheiding gekomen voor welke aandelenbezittingen de deelnemingsvrijstelling wel geldt en voor welke niet. In zijn algemeenheid is de toepassing van de deelnemingsvrijstelling in de praktijk gemakkelijker geworden. Een deelnemingsvrijstellingruling is naar mijn mening nog maar zelden zinvol, discussies achteraf of een deelneming kwalificeert heb ik al jaren niet meer hoeven voeren. Ook de Hoge Raad heeft met jurisprudentie over onderwerpen als compartimentering, earn out en opties bijgedragen aan meer duidelijkheid, soms direct of soms indirect doordat de wetgever nadien in actie kwam.

Toch nieuwe vragen over deelnemingsvrijstelling De relevantie van een specialisme deelnemingsvrijstelling lijkt sterk afgenomen. Maar recente ontwikkelingen creëren nieuwe vragen zonder heldere antwoorden. Deelnemingsvrijstelling voor schadevergoedingen? Ten eerste gaat het daarbij om een uitspraak dat een schadevergoeding na een arbitrage over de uitleg van een aandeelhoudersovereenkomst niet onder de deelnemingsvrijstelling viel, omdat in dat geval er blijkbaar onvoldoende verband was tussen het aandeelhouderschap en de ontvangen vergoeding. Mij heeft die uitspraak verbaasd. Ik vond het zonneklaar dat de ontvangen vergoeding zijn oorzaak vond in het aandeelhouderschap. Rechtbank, Hof en Hoge Raad zagen het anders. De uitdaging is om met dit laatste arrest en eerdere uitspraken een nieuw kader te maken om te beoordelen of een voordeel uit aandeelhouderschap komt of uit iets anders. Deelnemingsvrijstelling voor afkoopsommen, optiepremies en andere indirecte opbrengsten? Ten tweede, onlangs oordeelde Rechtbank Noord-Holland dat de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing is op ongedekt geschreven callopties (als callopties worden geschreven op aandelen en deze aandelen bij de optieschrijver niet behoren tot een deelneming als bedoeld in art. 13 Wet VPB 1969). Ten derde, de invoering van artikel 13 lid 17 Wet VPB. Deze ‘anti-misbruik-van-hybride-instrumenten’ bepaling lijkt simpel en dient het voorkomen van mismatches. Maar de bepaling is te ruim geformuleerd. Ook hier ontstaat onduidelijkheid welke opbrengsten nu wel of niet onder de deelnemingsvrijstelling vallen. Ik denk daarbij aan afkoopsommen, optiepremies en andere indirecte opbrengsten die van de deelneming afkomstig zijn. Conclusie Ik verwacht dat daardoor de deelnemingsvrijstelling, na een langdurig bestand, opnieuw een gevechtsfront kan worden tussen belastingplichtigen en belastingdienst. Nieuwe discussies, nieuwe noodzaak om die op te lossen. Via zekerheid vooraf of een procedure achteraf.  

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
MKB Mastermind - succesvol ondernemen
uitgelicht
MKB Mastermind

Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.

MKB Mastermind

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.