TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

E-commerce is tegenwoordig niet meer weg te denken. Waar nu deze internetverkopen worden behandeld als afstandsverkopen voor de btw, gaat dit per 2021 veranderen. De uitwerking van de plannen is nog onduidelijk en een vereenvoudiging wordt het zeker (nog) niet.

Mini One Stop Shop wordt uitgebreid naar e-commerceverkopen Vanaf 2021 zal het Mini One Stop Shop – dat momenteel geldt voor elektronische, telecommunicatie en omroepdiensten aan particulieren in andere EU-lidstaten – ook gaan gelden voor e-commerceverkopen. Dit betekent dat de internetverkopen aan particulieren in de EU dan belast zijn in het land waar deze particulier woonachtig is. Hiervoor hoeft het e-commercebedrijf alleen maar een btw-aangifte te doen in het land waarin zij gevestigd is. De Belastingdienst van de verschillende lidstaten zorgen er dan voor dat de btw vervolgens wordt overgemaakt naar de desbetreffende lidstaten waar de particulieren woonachtig zijn. Wat zijn de voordelen? De voordelen die deze verandering met zich meebrengt zijn de volgende: Geen registratieverplichting in EU-lidstaten (meer) waarvan de afstandsverkopendrempel wordt overschreden; Administratieve lastenverlichting. Veel is nog onduidelijk Echter, de plannen zijn nog niet duidelijk uitgewerkt. Zo wordt in het plan vermeld dat wanneer online platforms betrokken zijn bij internetverkopen, zij ook btw-plichtig zijn voor de internetverkopen. Dit betekent dat het online platform de eigendom van de goederen moet krijgen. Het is dan niet duidelijk hoe de ‘verkoop’ van het e-commercebedrijf (leverancier) aan bijvoorbeeld Amazon voor de btw moet worden behandeld. Blijft dit een gewone intracommunautaire levering of is het nieuwe regime hier ook van toepassing? Ik vraag me af hoe online platforms hiermee omgaan met betrekking tot productaansprakelijkheid? Het doel van de online platforms is juist om te bemiddelen tussen de leverancier en de eindconsumenten, niet om de goederen op eigen naam te verkopen. Daarnaast lijkt het erop dat buitenlandse ondernemingen die niet in de EU zijn gevestigd, ook gebruik kunnen maken van dit nieuwe regime als zij zich bezighouden met e-commerce. Daarbij is het de vraag in welk land zij de btw-aangifte dan moeten doen? Is dat het land waaruit de goederen worden verzonden of kunnen zij ieder willekeurig EU-lidstaat kiezen? Hoe zit het met de invoer btw? Wat gebeurt met de daaropvolgende levering? Is het voor de buitenlandse e-commercebedrijven nodig om een fiscaal vertegenwoordiger aan te stellen in het land van de invoer van goederen? Hoe zit het met dropshipping? Er zijn wat mij betreft nog veel vraagtekens te zetten over de behandeling van de verschillende transacties rondom e-commerce. Een vereenvoudiging ten opzichte van de huidige btw-behandeling is het zeker (nog) niet.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
MKB Mastermind - succesvol ondernemen
uitgelicht
MKB Mastermind

Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.

MKB Mastermind

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.