TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Al geruime tijd gelden voor algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) regels waardoor een verkrijging door of een verkrijging van een dergelijke instelling fiscaal gunstig wordt behandeld. In de loop der jaren is de regelgeving voor ANBI’s vaak gewijzigd en ook strikter geworden. De wijziging van 23 juni 2012 in verband met de bestemming van het liquidatiesaldo bij ontbinding van de ANBI is gelet op zijn belang in mijn ogen altijd onderbelicht gebleven.

Al geruime tijd gelden voor algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) regels waardoor een verkrijging door of een verkrijging van een dergelijke instelling fiscaal gunstig wordt behandeld. In de loop der jaren is de regelgeving voor ANBI’s vaak gewijzigd en ook strikter geworden. De wijziging van 23 juni 2012 in verband met de bestemming van het liquidatiesaldo bij ontbinding van de ANBI is gelet op zijn belang in mijn ogen altijd onderbelicht gebleven.

Strikte verplichting bestemming liquidatiesaldo ANBI

Vanaf 23 juni 2012 – met terugwerkende kracht tot met 1 januari 2012 – geldt een meer specifieke en strengere verplichting met betrekking tot de bestemming van het positieve liquidatiesaldo van een ontbonden ANBI. Uit de statuten van de ANBI moet blijken dat dit positieve liquidatiesaldo zal worden besteed ‘ten behoeve van een algemeen nut beogende instelling met een soortgelijke doelstelling of van een buitenlandse instelling die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beoogt en die een soortgelijke doelstelling heeft’ als de ontbonden ANBI.

Overgangsregeling voor ‘oude’ ANBI’s

Bovenstaande strikte eis geldt voor elke ANBI die wordt opgericht op of na 23 juni 2012. Voor ANBI’s die op die datum al bestonden, is een overgangsregeling getroffen. Voor deze ANBI’s geldt de verplichting niet tot het moment van de eerste statutenwijziging. Met andere woorden bij de eerste statutenwijziging na 23 juni 2012 moeten de statuten van de ANBI met betrekking tot het liquidatiesaldo worden aangepast aan de op dit punt geldende wetgeving. Voor iedere adviseur die is betrokken bij een statutenwijziging van een ANBI, brengt deze overgangsregeling mee dat dan moet worden gecontroleerd of de statuten op het punt van het liquidatiesaldo aanpassing behoeven. Als de statuten op dit punt niet worden aangepast, kan dit tot gevolg hebben dat de Belastingdienst de ANBI-status intrekt.

Bij statutenwijziging ANBI is aandacht voor liquidatiesaldo vereist

In 2014 heeft het ANBI-team van de Belastingdienst een brief geschreven aan de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie met het verzoek om het notariaat te wijzen op dit voorschrift (volgend uit art. 1a lid 1 onder h Uitvoeringsregeling AWR). Maar nog altijd blijkt het niet in alle gevallen goed te gaan. Het is daarom van belang dat iedereen die betrokken is bij de statutenwijziging van een ANBI aandacht schenkt aan de bepaling inzake het liquidatiesaldo.

Overigens geldt eenzelfde verplichting voor een steunstichting SBBI (art. 1f lid 1 onder a ten zesde Uitvoeringsregeling AWR).

Vragen?

Heeft u vragen over de invulling van de bestemming van het liquidatiesaldo in de statuten van de ANBI? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
MKB Mastermind - succesvol ondernemen
uitgelicht
MKB Mastermind

Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.

MKB Mastermind

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.