TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Aanschaf bedrijfspand in de juiste BV

Wanneer je besluit een bedrijfspand aan te schaffen, is het de vraag in welke BV je dit pand wilt kopen. Aankoop in privé is meestal niet aantrekkelijk, omdat de huurinkomsten belast zijn in box 1. De vraag die dan overblijft is: in welke BV moet ik het bedrijfspand kopen? Moet ik er een aparte BV voor oprichten?

Website van Belastingdienst geeft antwoord?

De website van de Belastingdienst wordt vaak gebruikt als informatiebron voor belastingen. Het oogt heel betrouwbaar en ziet er verzorgd uit. Schijnt bedriegt.

Bericht van de Belastingdienst

Waarmee moet u rekening houden als u een pand koopt voor uw onderneming?

In dit onderdeel vindt u informatie over diverse regelingen die voor u van belang zijn als u een pand koopt om er uw onderneming in onder te brengen. Zaken waar u rekening mee moet houden, zijn:

• Aankoopkosten meetellen

• Investeringsaftrek

• Bedrijfspand kopen

• Belaste aankoop

• Verlegging btw

• Fiscale bewaarplicht

• Overdrachtsbelasting

Commentaar van Rijskamp Fiscaal

De Belastingdienst bespreekt een zevental zaken over de aanschaf van een bedrijfspand, met name toegespitst op de ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als DGA (= grootaandeelhouder in de BV) heb je meer keuzevrijheid. Aan de andere kant wordt deze keuzevrijheid weer beperkt door belastingwetgeving, waarbij de ene keuze fiscaal onvriendelijker is dan de andere.

Voorbeeld

Mijn uitleg van de regelgeving voor ondernemers met een BV is als volgt: De heer Jansen en mevrouw Pietersen  drijven samen een onderneming in een holdingstructuur. De bedrijfsstructuur ziet er als volgt uit:

 

 

De volgende keuzes staan open:

  1. Aanschaf bedrijfspand in privé
  2. Aanschaf bedrijfspand in aparte onroerend goed-BV
  3. Aanschaf bedrijfspand in Werk-BV

 

Ad 1. Aanschaf bedrijfspand in privé

Door het bedrijfspand in privé te kopen, krijg je te maken met de zogenaamde terbeschikkingstellingsregeling. Je bent dan verplicht huur te berekenen aan je BV. De huurinkomsten zijn progressief belast tot maximaal 52%, terwijl de huurlasten aftrekbaar zijn in de BV voor slechts 20%. Weliswaar is het toegestaan het bedrijfspand af te schrijven tot op 50% van de WOZ-waarde, maar bij verkoop is het verschil tussen de verkoopprijs en de boekwaarde belast met 52%. Het meest vervelende is dat bij staking van de onderneming, bijvoorbeeld bij faillissement, je ook te maken hebt met deze afrekening. Er wordt dan gedaan ‘alsof’ je het bedrijfspand hebt verkocht. Er is namelijk op dat moment niet langer sprake van terbeschikkingstelling, waardoor het bedrijfspand van box 1 in box 3 terechtkomt. Zeker wanneer het bedrijfspand leeg komt te staan, is box 3 helemaal niet aantrekkelijk!

Ad 2. Aanschaf bedrijfspand in aparte onroerend goed-BV

Natuurlijk kan het goed en veilig zijn om het onroerend goed onder te brengen in een aparte onroerend goed-BV. Echter, dit is niet altijd noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer het pand volledig gefinancierd is en de bank extra zekerheden verlangt (bijvoorbeeld borgstelling in privé), waarom zou je je dan de administratieve lasten van een extra vennootschap op de hals halen?

Daarnaast is de plek van de aparte onroerend goed-BV in de structuur zeer belangrijk! Dit wordt nogal eens onderschat. In de praktijk heb ik al van alles gezien:

  1. Rechtstreeks onder Pietersen en Jansen
  2. Als zustervennootschap van Werk-BV
  3. Als dochtervennootschap van Werk-BV
  4. Als tussenholding (nieuwe moedermaatschappij voor Werk-BV) 

Eerlijk gezegd is onroerend goed het meest complexe onderdeel in de bedrijfsstructuur. Wist je dat je te maken kan hebben, nu of in de toekomst, met vijf verschillende belastingen? Raadpleeg daarom altijd een belastingadviseur bij de aanschaf of het bezit van onroerend goed.

Ad 3. Aanschaf bedrijfspand in de Werk-BV

De meest simpele oplossing is het bedrijfspand aan te kopen in de Werk-BV. Als het bedrijfspand volledig gefinancierd is, is er geen risico. Meestal eist de bank wel aflossing. Als er overwaarde is, kun je op dat moment besluiten de BV-structuur aan te passen. Er zijn mogelijkheden om dit belastingvrij te realiseren. Ook bij een gesplitste verkoop (je wilt het pand behouden, maar de onderneming verkopen) kan dit van belang zijn.

Conclusie

Aanschaf van een bedrijfspand is belastingtechnisch gezien zeker geen simpele aangelegenheid. Je hebt te maken met diverse belastingwetten (in totaal vijf!). Bovendien is de regelgeving omtrent onroerend goed al diverse malen aangepast en is het de kunst om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Meer belastingtips downloaden?

Bovenstaande publicatie staat ook opgenomen in het boekje 'De belastingdienst is niet je belastingadviseur', geschreven door mr. Barbara Rijskamp. Zie onderstaande gratis download voor meer belastingtips.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
MKB Mastermind - succesvol ondernemen
uitgelicht
MKB Mastermind

Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.

MKB Mastermind

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

20 May 21

Gezamenlijke bankrekening kan leiden tot problemen met schenkbelasting. Geen voltooide vermogensverschuiving bij beperkte gemeenschap, aldus de Hoge Raad.

19 Feb 21

Vermindering belastingrente mogelijk bij carry back. Volgens rechtbank handelt Belastingdienst in strijd met evenredigheidsbeginsel

19 Feb 21

Geen coronareserve, maar wel verliesverrekening voor IB-ondernemers

25 Jan 21

Ruzie met zakenpartner: wie de belastingschuld krijgt. Leg afspraken goed vast.

22 Jan 21

Belastingdienst maakt zich mogelijk schuldig aan discriminatie

Meer
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.