TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES
Het kabinet is van plan om de aftrek van kosten van ondernemers in de inkomstenbelasting te beperken. Met ingang van 1 januari 2019 zijn aftrekposten in de hoogste schijf nog steeds aftrekbaar tegen een tarief van 51,75%. Met ingang van 1 januari 2020 wordt de aftrek van een groot aantal aftrekposten echter afgebouwd naar 46% met jaarlijkse stapjes van 3%-punt naar het tarief van de eerste schijf (37,05%) in 2023.
Belastingverhoging in plaats van -verlaging
Het belastingplan wordt gepresenteerd als een belastingverlaging, omdat het toptarief van 52% daalt tot 49,5% in 2021. Echter, doordat de aftrekposten tegen een lager belastingtarief worden verrekend, kan dit totaal anders uitpakken. Zeker bij staking van de onderneming, moet je je afvragen of het verstandig is om al eerder te stoppen. De zaak tijdig (ruisend) onderbrengen in een BV-structuur, kan ook een oplossing zijn.
Belastingberekening wordt ingewikkelder
Een aantal jaar geleden zijn deze maatregelen (inkomen hoog tarief, aftrek laag tarief) al ingevoerd voor de hypotheekaftrek van de eigen woning. Nu krijgen ondernemers hier ook mee te maken. De aangekondigde aftrekbeperking gaat onder andere gelden voor de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, stakingsaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de terbeschikkingstellingsvrijstelling. Maar ook de persoonlijke verplichtingen, zoals alimentatie en giften, blijven niet gespaard. De MKB-vrijstelling speelt vooral een grote rol bij staking. De belastingberekening wordt ingewikkelder, want de winst wordt vanaf 2020 belast tegen het hoge tarief, terwijl genoemde aftrekposten slechts tegen het lagere tarief verrekenbaar zijn.
Rekenvoorbeeld stakende ondernemer
Gesteld dat een ondernemer een reguliere winst heeft van € 40.000. Door de nieuwe belastingplannen wordt deze ondernemer nauwelijks geraakt. Maar wat als hij de onderneming staakt en er een stille reserve is op het bedrijfspand (verschil werkelijke waarde en boekwaarde op de balans) of een grote fiscale oudedagsreserve opgebouwd is, waarover afgerekend moet worden? Stel dat de stakingswinst € 250.000 bedraagt, wat zijn dan de fiscale verschillen bij staking in 2019 of in 2023?
inkomen 2019
Max. Tarief
inkomen 2023
Max. Tarief
Winst
40.000
51,75%
40.000
49,5%
Stakingswinst
250.000
51,75%
250.000
49,5%
Af: zelfstandigenaftrek
-7.000
51,75%
-7.000
37%
Af: MKB-winstvrijstelling
-40.000
51,75%
-40.000
37%
Af: stakingsaftrek
-3.500
51,75%
-3.500
37%
Af: alimentatie (stel)
-30.000
51,75%
-30.000
37%
Inkomen in box 1
209.500
209.500
Verschuldigde belasting
100.000
104.000
Op het oog misschien niet zo schokkend, maar toch een stijging van 4%. Dit terwijl het kabinet zegt dat arbeid minder zwaar belast wordt. Als ondernemer kun je beter voorbereid zijn op de gevolgen van staking. Het kabinet beseft waarschijnlijk niet dat ondernemers zo worden gestimuleerd om eerder te stoppen met hun onderneming.
Woning zwaarder belast
Buiten de Miljoenennota om is er per 20 juni 2018 een maatregel genomen die per direct in werking is getreden voor ondernemers met een bedrijfswoning. In een apart blog zal ik hier nog aandacht aan besteden. Maar dat dit impact heeft op de stakingswinst is wel duidelijk.
Tot slot
Bij de presentatie van de Miljoenennota wordt er altijd gewerkt met koopkrachtplaatjes. Deze gaan uit van een statisch gegeven. Mijn ervaring is dat belastingplichtigen, en dan met name ondernemers, een dynamisch inkomen hebben. Dus in dat geval zijn de koopkrachtplaatjes niet van toepassing. Ook de gevolgen van echtscheiding, overlijden, kinderen, verlies aan werk worden nooit voorgerekend door de overheid. Dat dit impact heeft op het besteedbaar inkomen moge duidelijk zijn. Laat je niet verrassen en neem contact met mij op om een mogelijk toekomstige situatie door te rekenen. Nu voorgestelde wijzigingen vanaf 2019 bekend zijn, kunnen er plannen gemaakt worden.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.