Uit de rechtspraak blijkt dat een btw-vrijstelling van toepassing kan zijn als personeel wordt ingezet bij een andere instelling. Bovendien heeft de staatssecretaris eind 2018 het besluit over het ter beschikking stellen van personeel geactualiseerd. Wat zijn nu precies de btw-gevolgen bij het uitlenen van personeel in btw-vrijgestelde sectoren?
Is een btw-vrijstelling van toepassing bij het uitlenen van het personeel?
Het uitlenen van personeel is in beginsel belast met btw. Als het uitlenen van personeel kwalificeert als een zelfstandige dienst, kan een van de volgende btw-vrijstellingen van toepassing zijn:
de sociaal-culturele btw-vrijstelling;
de medische btw-vrijstelling; of
de btw-onderwijsvrijstelling.
Voor de vaststelling of sprake is van de btw-belaste terbeschikkingstelling van personeel of een btw-vrijgestelde dienst, zijn onder meer de overeenkomsten tussen uw instelling en de instelling waarvoor u uw personeel inzet doorslaggevend. Hierbij is van belang dat de instelling en de wederpartij handelen overeenkomstig de in de overeenkomst vastgelegde afspraken. Bij het sluiten van nieuwe overeenkomsten kunt u btw-heffing wegens het uitlenen van personeel voorkomen, afhankelijk van de afspraken die u maakt met de instelling waarvoor u uw personeel inzet.
Overeenkomst van opdracht of detacheringsovereenkomst
Voor de btw-gevolgen is van belang of de overeenkomst die u sluit met de andere instelling kwalificeert als een overeenkomst van opdracht die onder een btw-vrijstelling valt of als een detacheringsovereenkomst wegens het ter beschikking stellen van personeel die is belast met btw. Uit het Besluit van de Staatssecretaris van Financiën van 14 december 2018 (hierna: Besluit van 14 december 2018) blijkt dat onder de volgende voorwaarden sprake is van een overeenkomst van opdracht die onder de sociaal-culturele, medische of onderwijs btw-vrijstelling valt:
De instelling sluit met de wederpartij een overeenkomst van opdracht tot het verrichten van bepaalde btw-vrijgestelde werkzaamheden, in de zin van de sociaal-culturele, medische of onderwijs btw-vrijstelling;
In de overeenkomst van opdracht staat duidelijk omschreven wat de aard van de te verrichten werkzaamheden is;
uit de overeenkomst van opdracht blijkt dat tussen de instelling en de wederpartij geen arbeidsovereenkomst of uitzendovereenkomst bestaat of enige andere juridische band waaruit een verhouding van ondergeschiktheid ontstaat; en
de instelling en de wederpartij handelen overeenkomstig de in de overeenkomst van opdracht vastgelegde afspraken.
Zzp-ers en maatschappen
Naar aanleiding van arresten van de Hoge Raad uit 2014 (o.a. van 13 juni 2014, ECLI:NL:HR:2014:1374) heeft de staatssecretaris onderkend dat de medische btw-vrijstelling van toepassing is voor zzp’ers en maatschappen die op grond van een overeenkomst van opdracht gezondheidskundige diensten verrichten. Dit betekent dat de volgende medische werkzaamheden van de zzp’ers en maatschappen onder de medische btw-vrijstelling vallen:
de door de zzp’er of maatschap verrichte diensten die vallen onder de Wet BIG; of
de door de zzp’er of maatschap verrichte diensten die naar hun aard een wezenlijk, inherent en onafscheidbaar deel vormen van de door ziekenhuizen aan patiënten geboden vrijgestelde medische dienst.
Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
de gezondheidskundige diensten mogen niet worden verricht op grond van een uitleenovereenkomst of een dienstbetrekking; en
tussen de werknemers of maten van de maatschap en/of de maatschap enerzijds en het ziekenhuis of de zorginstelling anderzijds, mag geen sprake zijn van een dienstbetrekking of enige andere juridische band waaruit een verhouding van ondergeschiktheid bestaat ten aanzien van de arbeids- en bezoldigingsvoorwaarden.
Dit geldt ook voor vergelijkbare situaties van zzp-ers en maatschappen in de sociaal-culturele en onderwijssector.
Ter beschikking stellen van personeel
Als de overeenkomst tussen de instelling en de wederpartij niet kwalificeert als een overeenkomst van opdracht, is sprake van het ter beschikking stellen van personeel. Dit wordt ook wel detacheren, inlenen of uitlenen van personeel genoemd. Er is sprake van het ter beschikking stellen van personeel als de instelling personeel ter beschikking stelt aan de wederpartij en dat personeel onder toezicht of leiding van de wederpartij werkzaamheden verricht. Het personeel van de instelling kan ook onder toezicht of leiding van de wederpartij staan als het personeel over specifieke vakkennis beschikt, eventueel gecombineerd met de specifiek aan dat beroep gekoppelde verantwoordelijkheid.
Een rechtbank oordeelde op 3 december 2018 (ECLI:NL:RBZWB:2018:6660) dat de medische btw-vrijstelling van toepassing is in de situatie waarin personeel wordt ingezet bij een zorginstelling voor het verrichten van zorgdiensten. Het personeel stond niet onder leiding en toezicht van de inlener van het personeel. Daarom was geen sprake van het ter beschikking stellen van personeel. Een gerechtshof oordeelde op 5 maart 2019 (ECLI:NL:GHDHA:2019:548) in een vergelijkbare situatie dat de sociaal-culturele btw-vrijstelling van toepassing is in de situatie waarin een instelling personeel inzet voor het verrichten van bedrijfsmaatschappelijke werkzaamheden.
Voorkomen van btw-druk bij het ter beschikking stellen van personeel
Als sprake is van het ter beschikking stellen van personeel, vormt de btw een kostenpost voor de wederpartij die het personeel inleent en inzet voor btw-vrijgestelde diensten. Deze btw-druk kan de instelling voorkomen als de instelling en de wederpartij:
de personeelskosten kunnen verrekenen op grond van het zogenoemde leerstuk voor kosten voor gemene rekening, mits wordt voldaan aan de daarvoor geldende strikte voorwaarden;
gebruik kunnen maken van de goedkeuring uit het Besluit van 14 december 2018 op grond waarvan de structurele uitleen van personeel in de sociaal-culturele, gezondheids- of onderwijssector buiten de btw-heffing blijft, mits wordt voldaan aan de daarvoor geldende strikte voorwaarden;
gebruik kunnen maken van de goedkeuring uit het Besluit van 14 december 2018 op grond waarvan de niet structurele terbeschikkingstelling van personeel in het kader van het verzorgen en het verplegen van in een inrichting opgenomen personen buiten de btw-heffing blijft, mits wordt voldaan aan de daarvoor geldende strikte voorwaarden;
gebruik kunnen maken van de goedkeuring uit het Besluit van 14 december 2018 op grond waarvan de niet structurele terbeschikkingstelling van onderwijzend personeel buiten de btw-heffing blijft, mits wordt voldaan aan de daarvoor geldende strikte voorwaarden.
Als de instelling gebruik kan maken van een goedkeuring uit het Besluit van 14 december 2018, moet de instelling handelen alsof sprake is van een btw-vrijstelling. Dit betekent dat de instelling geen recht heeft op aftrek van btw op de kosten die de instelling maakt in verband met de terbeschikkingstelling van het personeel.
Wat kan Gerritsen BTW Advies voor u betekenen?
Beoordelen of het uitlenen van het personeel op grond van de bestaande overeenkomst is belast of vrijgesteld van btw;
Beoordelen of uw de instelling gebruik kan maken van een van de goedkeuringen uit het Besluit van 14 december 2018;
Adviseren over de manier waarop de instelling btw-heffing kan voorkomen bij het sluiten van nieuwe overeenkomsten wegens het uitlenen van personeel.
Let op risico naheffing btw met boetes
Als uw instelling bij het uitlenen van personeel ten onrechte een btw-vrijstelling toepast, en dus geen btw afdraagt, bestaat het risico op naheffing van btw en boetes. Om deze risico’s te voorkomen, is van belang om de bestaande overeenkomsten te toetsen aan de btw-gevolgen van de inzet van personeel.
Contact
Bent u betrokken bij een instelling die personeel uitleent of inleent en wilt u meer weten over de btw-gevolgen hiervan? Tijdens een gesprek onderzoek ik graag samen met u welke btw-gevolgen het uitlenen van het personeel heeft voor uw instelling en op welke manier u de btw-positie fiscaal zo optimaal mogelijk kunt vormgeven. U kunt ook een Btw-check non-profit laten uitvoeren. Wilt u eerst vrijblijvend een vraag stellen, neem dan gerust contact op.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
uitgelicht
MKB Mastermind
Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.