Steeds meer ondernemers doen inkopen in andere EU-landen. Op deze inkopen wordt door de buitenlandse leverancier of dienstverrichter vaak buitenlandse BTW in rekening gebracht als het bijvoorbeeld gaat om hotelovernachtingen, deelname seminars, taxikosten, benzinekosten en huur van een auto. De Nederlandse ondernemer kan de buitenlandse BTW niet in de reguliere Nederlandse BTW-aangifte terugvragen. Door een verzoek in te dienen bij de Nederlandse Belastingdienst kan de in andere EU-landen betaalde BTW toch worden teruggevraagd.
Teruggaafverzoek buitenlandse BTW
Via de internetsite ‘Teruggaaf van BTW uit andere EU-landen’, kan de Nederlandse ondernemer de door hem in andere EU-lidstaten betaalde BTW terugvragen. Klik hier voor de link naar het teruggaafverzoek. De Nederlandse Belastingdienst stuurt het door de Nederlandse ondernemer ingediende teruggaafverzoek door aan het EU-land waarvan de BTW teruggevraagd wordt. Om een teruggaafverzoek in te kunnen dienen heeft de Nederlandse ondernemer inlogcodes nodig. Deze inlogcodes verschillen van de inlogcodes die gebruikt voor het doen van de reguliere Nederlandse BTW-aangifte. De inlogcodes die de ondernemer gebruikt voor het teruggaafverzoek van buitenlandse BTW, worden aangevraagd via het formulier ‘Aanvraag inloggegevens teruggaaf BTW uit andere EU-landen’. Het formulier is via deze link te bereiken.
Indienen teruggaafverzoek buitenlandse BTW vóór 1 oktober
Let op dat teruggaafverzoeken van in andere EU-landen betaalde BTW altijd moeten worden ingediend voor 1 oktober van het kalenderjaar volgend op het jaar waarop het teruggaafverzoek betrekking heeft. De in 2017 in andere EU-landen door de ondernemer betaalde BTW moet daarom vóór 1 oktober 2018 teruggevraagd zijn via het programma van de Nederlandse Belastingdienst. Als de ondernemer nog niet over inlogcodes voor het doen van een teruggaafverzoek beschikt, is het van belang dat de inlogcodes zo snel mogelijk worden aangevraagd, zodat de deadline van 1 oktober gehaald kan worden.
Voorwaarden teruggaafverzoek buitenlandse BTW
Het teruggaafverzoek moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is van belang dat de Nederlandse ondernemer aan al de gestelde voorwaarden voldoet om succesvol de BTW die in andere EU-landen is betaald, terug te kunnen vragen.
Onderneming in Nederland gevestigd
Van belang is dat sprake is van een BTW-ondernemer en dat de ondernemer die het teruggaafverzoek bij de Nederlandse Belastingdienst indient in Nederland is gevestigd. In het buitenland gevestigde ondernemers kunnen niet via de Nederlandse Belastingdienst een teruggaafverzoek doen.
Geen BTW-aangifte in het EU-land waarvan BTW terug wordt gevraagd
De ondernemer die via de Nederlandse Belastingdienst BTW terugvraagt die hij in een ander EU-land betaald heeft moet niet in het betreffende EU-land periodiek BTW-aangiften indienen. Wanneer de ondernemer namelijk wel periodiek BTW-aangifte doet in het andere EU-land, dan moet de in dat EU-land betaalde BTW via de reguliere BTW-aangiften van het EU-land terug worden gevraagd. De BTW is dan als voorbelasting door de ondernemer in aftrek te brengen.
Gebruik inkopen voor BTW-belaste prestaties
De ondernemer die de in het andere EU-land betaalde BTW terugvraagt, moet de inkopen gebruiken voor de BTW-belaste activiteiten van de onderneming. Een ondernemer die alleen maar BTW-vrijgestelde prestaties verricht kan de BTW die hij in andere EU-landen betaald heeft niet terugvragen. Ook ondernemers die ontheffing van administratieve verplichtingen hebben kunnen geen teruggaafverzoek van in andere EU-landen betaalde BTW bij de Nederlandse Belastingdienst indienen. Van belang is dat de factuur aan de factuurvereisten voldoet.
Drempelbedragen
Bij het indienen van een teruggaafverzoek van in andere EU-landen betaalde BTW gelden drempelbedragen. Een ondernemer kan een teruggaafverzoek over een kalenderjaar pas doen als het gaat om een terug te vragen BTW-bedrag van ten minste € 50. Een ondernemer kan een verzoek om teruggaaf doen over een periode van ten minste drie maanden als het BTW bedrag dat terug wordt gevraagd minimaal €
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
uitgelicht
MKB Mastermind
Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.