Eerder zijn wij ingegaan op de problematiek rondom de berekening van de herzienings-BTW na de beëindiging van de landbouwregeling in de BTW en het zogenoemde ‘gebruiksvee-arrest’ van de Hoge Raad van 7 juni 2019. Daaruit is gebleken, dat de herzieningsregeling op bedrijfsmiddelen ten onrechte niet is toegepast op in het eigen bedrijf opgefokt jong- en melkvee. De BTW in de opfokkosten diende herzien te worden, wat i.c. tot een extra BTW-teruggaaf leidde. Conform een afspraak met de Belastingdienst is thans een regeling hiervoor uitgewerkt.
Naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad van 7 juni 2019, ECLI:NL:HR:2019:863, heeft de Belastingdienst in overleg met de VLB en LTO Nederland een praktische regeling uitgewerkt. Deze regeling geldt zowel voor de groep ondernemers voor wie de landbouwregeling verplicht is beëindigd op 1 januari 2018, als voor ondernemers die het gebruik van de landbouwregeling op een eerder moment vrijwillig hebben beëindigd. Op grond van de nu afgesproken regeling, gepubliceerd op 2 april 2020, kunnen de landbouwondernemers een deel van de herzienings-BTW in de opfokkosten van melk- en jongvee alsnog terugvragen.
Herzien met een suppletieaangifte over 2019
Een ondernemer kan op basis van forfaitaire percentages het herzieningsbedrag in één keer terugvragen. In deze percentages zijn alle herzieningsjaren (verdisconteerd) verwerkt. De herziening wordt teruggevraagd door een suppletieaangifte over 2019 in te dienen. De goedkeuring om in 1 keer te herzien op basis van forfaitaire percentages moet weliswaar nog wel in een beleidsbesluit worden opgenomen, maar daar hoeft niet meer op gewacht te worden.
Herzieningsperiode
De Belastingdienst heeft bij het afspreken van de regeling als uitgangspunt genomen, dat aan de gebruiksvee-arresten geen terugwerkende kracht toekomt. De periode waarover een ondernemer kan herzien hangt daardoor af van het antwoord op de vraag of tijdig in bezwaar en/of beroep is gegaan tegen de voldoening op aangifte over het tijdvak, waarin de herzienings-BTW is teruggevraagd. De bezwaartermijn bedraagt 6 weken gerekend van de dag, waarop het op aangifte verschuldigde bedrag is betaald. Ondernemers die op tijd waren met hun bezwaar en/of beroep kunnen over een langere periode herzien en krijgen meer BTW terug dan ondernemers die niet op tijd waren, aangezien die ondernemers alleen over 2019 kunnen herzien. Als gevolg van dit standpunt zijn er twee mogelijke uitgangssituaties, waar wij hierna nader op ingaan. De twee situaties zijn:
Er is tijdig bezwaar gemaakt tegen de aangifte, waarin herziening is geclaimd.
Er is niet tijdig bezwaar gemaakt tegen de aangifte, waarin herziening is geclaimd.
Er is tijdig bezwaar tegen aangifte gemaakt
Als er tijdig bezwaar is gemaakt tegen de voldoening op de aangifte over het tijdvak, waarin de herziening is teruggevraagd, dan wordt door de Belastingdienst teruggaaf verleend van de BTW die op 1-1-2018 voor herziening in aanmerking kwam.
Het bedrag, dat door middel van de suppletie over 2019 kan worden teruggevraagd, bedraagt:
3,7% van de balanswaarde van de melkkoeien op 31 december 2017, verhoogd met
7,6% van de balanswaarde van al het jongvee op 31 december 2017.
Bezwaar tegen aangifte was niet tijdig
Voor de ondernemer die niet op tijd in bezwaar en/of beroep is gegaan, kan alleen de BTW teruggevraagd worden die:
Vanaf 1 januari 2019 voor herziening in aanmerking komt, mits
Het betreffende tijdvak, waarover om herziening wordt verzocht nog niet definitief is afgewikkeld.
Het bedrag dat door middel van de suppletie over 2019 kan worden teruggevraagd, bedraagt:
2,4% van de balanswaarde van de melkkoeien op 31 december 2017, verhoogd met
7,6% van de balanswaarde van het jongvee dat:
a. Op 31 december 2017 jonger was dan 1 jaar, én
b. Als melkkoe in gebruik genomen is in een tijdvak in 2019, dat op 6 juni 2019 nog niet onherroepelijk vaststond.
Ook in roerige tijden staan wij voor u klaar
In deze bijzondere tijd mag u van ons ook 100% BTW advies verwachten. In het belang van de gezondheid hebben wij onze werkwijze aangepast. Wij beperken het aantal fysieke contacten tot een minimum. Daarom werken wij vanuit huis en staan voor u klaar via e-mail en telefoon. Vergaderingen en afspraken laten wij telefonisch of via videocall doorgaan. Wij organiseren dit op uw verzoek graag.
Vergaderingen die live moeten plaats vinden plannen wij in overleg met u afhankelijk van het aantal deelnemers en de gezondheid van de deelnemers.
Neem gerust vrijblijvend contact op voor vragen.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
uitgelicht
MKB Mastermind
Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.