Vanaf 2004 was het mogelijk om de afroommethode toe te passen voor een gebruikelijk loon van de DGA. Dit betekende dat, indien de opbrengsten van de BV voor 90% of meer voorvloeien uit door de DGA verrichte arbeid, het ook mogelijk is het gebruikelijk loon af te leiden uit de opbrengsten en kosten van de BV. Het leek erop dat er sprake was van een keuzemogelijkheid in de praktijk: er mocht voor de afroommethode gekozen worden.
VergelijkingsmethodeBij de vergelijkingsmethode worden de werkzaamheden van een DGA vergeleken met een werknemer die soortgelijke werkzaamheden verricht. Op basis van de meest vergelijkbare dienstbetrekking wordt dan het gebruikelijk loon voor de DGA vastgesteld. Tot 2015 was het uitgangspunt dat als een vergelijkbare dienstbetrekking kan worden gevonden, dat de afroommethode niet van toepassing was. Uit de praktijk blijkt dat er vrijwel altijd een vergelijkbare dienstbetrekking te vinden is, waardoor de vergelijkingsmethode dient te worden toegepast in plaats van de afroommethode.
Recente jurisprudentie inzake afroommethodeUit recente uitspraken van het Hof Den Haag van 15 oktober 2019, ECLI:NL:GHDHA:2019:2748 en ECLI:NL:GHDHA:2019:2749 blijkt wanneer men de afroommethode kan toepassen voor het vaststellen van het gebruikelijk loon van de DGA. De afroommethode kan alleen worden toegepast indien de opbrengsten van de BV voornamelijk voortvloeien uit de door DGA verrichte werkzaamheden. Mocht er sprake zijn van arbeid verricht in een samenwerkingsverband en de opbrengsten bestaan uit een aandeel van een samenwerkingsverband, dan geldt de afroommethode niet. De opbrengst vloeit dan namelijk niet geheel voort uit de door de DGA verrichte arbeid. De Hoge Raad heeft op 20 maart 2020, ECLI:NL:HR:2020:457, de uitspraak van het hof recent bevestigd. Daarbij heeft de Hoge Raad aangegeven dat geen ruimte bestaat voor de afroommethode, wanneer de vergelijkingsmethode kan worden toegepast.
Heeft u een juist gebruikelijk loon?Is uw gebruikelijk loon vastgesteld door middel van de afroommethode? Bent u niet zeker of uw gebruikelijk loon juist is vastgesteld? Of heeft u een discussie met de Belastingdienst over de hoogte van uw gebruikelijk loon? Op al deze vragen denken wij graag met u mee en kunnen wij u voorzien van advies. Neemt u hiervoor gerust contact met mij op.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
mr. drs. Martijn van der Kroon
martijn.vanderkroon@cb-more.com
https://www.cb-more.com
Van Vollenhovenstraat 37
3011 ZX Rotterdam
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
Visitors
14.935
Pages served
2.142.452
Retention
10.5 min
Interactions
15.810
Updated 30-05-2024
Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)
Estate planning
Schenkbelasting
Erfbelasting
Innovatiebox
Werknemersparticipaties
Vennootschapbelasting
Inkomstenbelasting
ANBI, goede doelen, giften
Scheepvaart
Gebruikelijk loon DGA: Afroommethode niet van toepassing!
Besluit winst uit zeescheepvaart op diverse punten gewijzigd
C&B More wint procedure: afwaardering vorderingen aftrekbaar in box 1
Update coronacrisis: (aanvullingen) Vierde steunpakket
De Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.