TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Bij het einde van een dienstverband moet vrijwel altijd ook het participatieplan voor de werknemer (of directeur) worden afgewikkeld. Afhankelijk van de voorwaarden van het participatieplan, gebeurt het geregeld dat de (certificaten) van aandelen tegen de oorspronkelijke waarde of tegen een korting moeten worden verkocht aan de werkgever. In veel gevallen heeft de werknemer dan recht op een belastingvoordeel. Hoe zit dit?

Voordelen uit dienstverband Alle voordelen uit een dienstverband  vormen in beginsel belastbaar loon voor de werknemer, tenzij een uitzondering (bijv. onder de werkkostenregeling (WKR)) van toepassing is. Dit loon is normaliter belast met loonbelasting en premies volksverzekeringen. De werknemer dient ook dit loon in zijn aangifte inkomstenbelasting op te nemen. Het omgekeerde bestaat echter ook: negatief loon. Het bekendste voorbeeld is de verrekening bij het einde van het dienstverband waarbij de werknemer moet terugbetalen (bijv. door te veel genoten vakantiedagen, terugbetalen van studiekosten en dergelijke). Negatief loon komt in mindering op het totale bedrag aan belastbaar inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting. Het verlaagt daarmee ook het bedrag aan verschuldigde belasting, waardoor de Belastingdienst meebetaalt aan het negatieve loon. Negatief loon bij participatieplan Ook bij de beëindiging van een participatieplan van de werknemer is het mogelijk dat negatief loon ontstaat, zelfs wanneer geen terugbetalingsverplichting aan de werkgever bestaat! Bij veel werknemersparticipatieplannen / managementparticipatieplannen krijgt de werknemer/manager aandelen of certificaten van aandelen in de onderneming. In een overeenkomst is dan in veel gevallen beschreven onder welke voorwaarden en tegen welke prijs de (certificaten van) aandelen mogen of moeten worden verkocht. Vaak is bepaald dat een ontslagen werknemer zijn aandelen tegen een korting moet verkopen aan de werkgever. Er is dan bijvoorbeeld overeengekomen dat verkoop moet plaatsvinden tegen de aankoopwaarde of tegen een bepaald percentage van de huidige waarde. Wij zien ook geregeld dat een bepaalde korting geldt wanneer de werknemer zelf (binnen een bepaalde periode na verkrijging/aankoop van de aandelen) ontslag neemt. Voor deze situaties kan naar onze mening op basis van jurisprudentie van de Hoge Raad (arrest van 15 april 2016, ECLI:NL:HR:2016:635) een bedrag aan negatief loon in aanmerking worden genomen. Dit negatieve loon zorgt ervoor dat het belastbaar inkomen daalt en vaak een aanzienlijk bedrag aan belasting kan worden terug geclaimd.   Mogelijkheden voor u Heeft u in de afgelopen jaren uit een participatieplan moeten stappen? Dan is het goed mogelijk dat u voor dit belastingvoordeel in aanmerking komt, zelfs als u al een definitieve aanslag inkomstenbelasting hebt ontvangen. Op basis van een quick scan kan ik snel de mogelijkheden voor u in kaart brengen. Wilt u deze quick scan of heeft u hierover vragen, neem dan vooral even contact met mij op.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
MKB Mastermind - succesvol ondernemen
uitgelicht
MKB Mastermind

Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.

MKB Mastermind

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

1 Jun 21

Gebruikelijk loon DGA: Afroommethode niet van toepassing!

25 Mar 21

Besluit winst uit zeescheepvaart op diverse punten gewijzigd

11 Feb 21

C&B More wint procedure: afwaardering vorderingen aftrekbaar in box 1

1 Feb 21

Update coronacrisis: (aanvullingen) Vierde steunpakket

1 Feb 21

De Baangerelateerde investeringskorting (BIK)

Meer
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.